Пролегомени до вивчення літератури на філософсько-історичних засадах (праці Т.Бугайко, Ф.Бугайка, В.Неділька, Є.Пасічника, Б.Степанишина) - Бондаренко, Юрій Іванович (Теоретична і дидактична філологія: Збірник наукових праць. – К.: Міленіум, 2008., 2008)
У статті проаналізовано погляди провідних українських вчених-методистів другої половини ХХ століття на застосування філософсько-історичних засад у процесі вивчення літератури, окреслено місце і роль принципу історизму, історико-генетичного та історико-фунціонального підходів до аналізу художніх творів в шкільній практиці.
Scientific ground for literature study on the philosophical-historical basis (works by T. Buhaiko, F. Buhaiko, V.Nedilko, Ye.Pasichnyk, B. Stepanyshyn).
The author analyses the views of leading Ukrainian scholars in the area of Methods of Teaching on the application of the philosophical-historical approach in the course of literature study. The place and role of the principle of historism as well as of the historical-genetic and historical-functional trends in the analysis of literary works in school practice are defined.
Keywords: філософсько-історичні засади; Т.Бугайко; Є.Пасічник; В.Неділько; Б.Степанишин