Выпускники Гимназии высших наук и Лицея кн. А. А. Безбородко о Востоке - Лебединская, Т. Н. (Видавництво НДУ, 2021)
У статті йдеться про випускників Ніжинської гімназії вищих наук і Ліцею кн. О. А. Безбородька, діяльність яких була пов’язана зі Сходом і чиї прізви-ща не дуже часто згадуються у дослідженнях з цієї проблематики. З 1826 до 1976 р. було підготовлено 1115 спеціалістів (50 випусків), у Санкт-Петербурзі в різних державних установах та міністерствах працювало 112 випускників, кожен 10-й, так чи інакше, пов’язав своє жит-тя зі Сходом. Упродовж літературної та наукової діяльності вони знайо-мили своїх читачів із мусульманським світом, культурним надбанням народів Східного Середземномор’я. Серед цих випускників – відомі вчені, літератори, журналісти, дипломати. До проблем Сходу зверталися М. В. Гоголь, О. С. Данілевський, Н. В. Кукольник, О. С. Афанасьєв-Чужбинський, Є. П. Гребінка, О. І. Бородін, В. К. Камінський, К. М. Базилі, І. Д. Халчевський. У статті підкреслено, що наукові та історико-літературні роботи ні-жинських сходознавців є одним із важливих джерел, які сприяють розумін-ню культури Близького Сходу, коли далеке стає зрозумілим та близьким.
Keywords: мусульманський світ; Туреччина; культурні цінності