ВПЛИВ ПЕРЕДПОСІВНОЇ ОБРОБКИ НАСІННЯ МЕТАБОЛІЧНО АКТИВНИМИ РЕЧОВИНАМИ НА ФОРМУВАННЯ КОРЕНЕВОЇ СИСТЕМИ ЯЧМЕНЮ ЯРОГО - Ворона, В. І.; Гавій , В. М. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Ярий ячмінь належить до провідних зернових культур і має суттєве значення для сільського господарства України та багатьох інших країн світу. Це культура, яку висівають навесні та отримують урожай у той самий вегетаційний період, що робить її особливо важливою для регіонів із холодними зимами та нестійкими кліматичними умовами. Формування кореневої системи ячменю ярого є важливим чинником, що визначає рівень росту, розвитку та продуктивність культури, забезпечує ефективніше використання ґрунтових ресурсів та підвищує адап тивний потенціал рослин. Тому, метою нашої роботи було дослідження впливу передпосівної обробки насіння метаболічно активними речовинами на формуван ня кореневої системи ячменю ярого. Для проведення досліджень було викорис тано ячмінь ярий сорту Маріон, який характеризується скоростиглістю, посухо стійкістю та високою стійкістю до основних захворювань, зокрема борошнистої роси, бурої іржі та гельмінтоспоріозу. Час обробки насіння ячменю ярого метабо лічно активними речовинами складав 2 год. Після обробки насіння проводили висів ячменю ярого вузькорядним способом у ґрунт дослідної ділянки. З´ясовано, що передпосівна обробка насіння ячменю ярого метаболічно активними речовинами сприяє стимуляції ризогенезу та лінійному росту вузлових додаткових коренів на всіх досліджених фазах росту і розвитку. Найбільший ефект спостерігається у рослин, насіння яких перед посівом було оброблене комбінаціями вітамін E+ убіхнон-10, вітамін Е+ параоксибензойна кислота + метіонін+ MgSO4, та вітамін Е+метіонін+MgSO4. Найінтенсивніше зазначені комбінації метаболічно активних речовин стимулювали ризогенез та лінійний ріст додаткових коренів у фазах кущення та колосіння, що забезпечує рослині оптимальні умови для формування генеративних органів ячменю. Використання ефективних метаболічно активних речовин для передпосівної обробки насіння може бути рекомендоване як елемент технології вирощування ячменю для підвищення продуктивності культури за рахунок розвитку потужної кореневої системи у грунтово-кліматичних умовах Чернігівської області.
Keywords: метаболічно активні сполуки; насіння ячменю ярого; лінійний ріст; ризогенез; додаткові корені