Педагогічні умови виховання дисциплінованості у старших дошкільників - Заікіна, Людмила Олександрівна (My University, 2024)
Кваліфікаційна робота виконана на теоретичному та практичному рівнях. На теоретичному рівні визначена сутність понять «дисципліна», «самодисципліна», «дисциплінованість» та «самодисциплінованість» у науковій літературі, розкриті вікові та психологічні передумові формування дисциплінованості у старшому дошкільному віці та розглянуті методи та форми виховання дисциплінованості у старших дошкільників. На емпіричному рівні визначено критерії, показники та рівні сформованості дисциплінованості у старших дошкільників. Виділено педагогічні умови та запропонована система роботи вихователя з виховання дисциплінованості дітей старшого дошкільного віку.
Zaikina Ludmila. Pedagogical conditions for cultivating discipline in older preschoolers. Artide. Nizhyn, 2024. – р.69. The qualification work was carried out at the theoretical and practical levels. At the theoretical level, the essence of the concepts of «discipline», «self-discipline», «discipline» and «self-discipline» in the scientific literature was determined, the age and psychological prerequisites for the formation of discipline in senior preschool age were revealed and the methods and forms of educating discipline in senior preschoolers were considered. At the empirical level, the criteria, indicators and levels of formation of discipline in senior preschoolers were determined. Pedagogical conditions were identified and a system of work of the educator for educating discipline in children of senior preschool age was proposed. Keywords: «discipline», «discipline», «self-discipline», «self-discipline», «senior preschool age».
Keywords: дисципліна; дисциплінованість; самодисципліна; самодисциплінованість