ІННОВАЦІЙНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ КЕРІВНИКА ЯК ІНСТРУМЕНТ МОДЕРНІЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ ЗАКЛАДОМ ОСВІТИ - Новгородська , Ю. Г. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Мета статті полягає в теоретичному обґрунтуванні сутності та структури інноваційної компетентності як необхідної професійної якості керівника для здійснення інноваційної управлінської діяльності. Адже в умовах сучасної реформи освітньої системи, що охоплює модернізацію змісту, структури та форм організації навчання, роль керівника значно зростає. Він виступає не лише адміністратором, а й стратегом, новатором і лідером, здатним створювати ефективне освітнє середовище, адаптоване до викликів часу. Методологічну основу дослідження становлять теоретичний аналіз і синтез наукових джерел, контент-аналіз сучасних педагогічних праць, структурно-системний підхід до визначення компонентів інноваційної компетентності. виокремлення особливостей інноваційної управлінської діяльності, яка визначає вплив керівника на освітню організацію та спрямовує її на безперервний розвиток. Інноваційна діяльність менеджера проявляється через сукупність специфічних управлінських принципів, функцій і технологій, застосування яких сприяє підвищенню конкурентоспроможності та інноваційного потенціалу закладу освіти. У результаті дослідження встановлено, що інноваційна компетентність є багатогранним явищем, яке включає професійні знання, практичні навички, ціннісні орієнтації, мотивацію та психологічні характеристики, необхідні для успішного управління інноваційними процесами в закладі освіти. Розглянуто позиції вітчизняних дослідників щодо основних компонентів інноваційної компетентності, зокрема професійних знань, управлінських навичок, особистісних якостей, ціннісних орієнтацій і мотиваційних чинників. Проведений аналіз дозволяє виділити ключові складові інноваційної компетентності керівника, що забезпечують здатність ефективно планувати, організовувати та впроваджувати інноваційні процеси в освітньому закладі, а також адаптувати діяльність організації до змін зовнішнього та внутрішнього середовища. Запропоновані теоретичні положення можуть бути використані викладачами закладів вищої освіти, в системі післядипломної освіти педагогічних кадрів в аспекті вдосконалення професійної підготовки менеджерів освітньої сфери.
Keywords: керівник; заклад освіти; інноваційна діяльність; інноваційна управлінська діяльність; інноваційна компетентність керівника; структура інновацій ної компетентності