СУЧАСНЕ ПОШИРЕННЯ ТИРЛИЧА КРАПЧАСТОГО (GENTIANA PUNCTATA L.) В УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТАХ - Москалюк, Б. І.; Мелеш, Є. А. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
За результатами аналізу власних польових досліджень, гербарних колекцій, даних інтернет-ресурсів Глобальної інформаційної системи з біорізноманіття, іNaturalist і UkrBIN та різних літературних джерел узагальнено відомості про поширення рідкісного високогірного виду Gentiana punctata L. в Українських Карпатах, який включено до Червоної книги України. На основі даних цього аналізу був складений загальний список відомих місцезнаходжень та карта поширення досліджуваного виду в Українських Карпатах. Gentiana punctata – середньоєвропейський субальпійський вид на східній межі ареалу. Загальний ареал виду охоплює гори Середньої і Південної Європи від 1100 до 2600 м н.р.м., Карпати, Татри і гори Балканського півострова, Піренейсь кий півострів, Корсика і Сардинія, розширений до Малої Азії та Індії. За результатами аналізу сучасного поширення G. punctata в Українських Карпатах вид трапляється на Чорногорі, Свидовці, Мармароських Альпах, Горганах, Боржавських полонинах, а також відомий у Чивчино-Гринявських горах. У досліджуваному регіоні на сьогодні нами зареєстровано 68 місцезнаходжень G. punctata, з яких 54 – підтверджені гербарними зборами, польовими даними, фотознімками інтернет-ресурсів, а інші – за літературними даними. У п’ятьох локалітетах, що становить 7,4% від загальної кількості місцезнаходжень, вид знаходиться на межі зникнення або, ймовірно, є зниклим. Проте, ці місцезна ходження потребують додаткового обстеження. Зокрема на гг. Петрос і Шешул, а також – полонинах: Рогнеска та Шумнеска (Чорногора) і Драгобрат (Свидовець). Найбільша кількість локалітетів (23 пунктів) знаходиться у Чорногорі. Дещо менше локалітетів зосереджено у Свидовецькому масиві (17 пунктів) та у Горганах (17 пунктів). Шість місцезнаходжень G. punctata у Чивчинських горах, по два місцезнаходження у Боржавському масиві й Мар мароських горах, а також одне місцезнаходження у Гринявських горах. Отримані дані суттєво доповнюють наявні відомості про загальний ареал та поширення виду G. punctata в Українських Карпатах. Вони можуть використову ватися для організації моніторингу відомих місцезнаходжень G. punctata, вивчення стану популяцій і розроблення рекомендацій щодо його збереження.
Keywords: поширення; місцезнаходження; судинні рослини; Червона книга України; охорона