Актуалізація підрядних обставинних конструкцій прислівного типу в художньому мовленні Євгена Гуцала - Вакуленко, Г. М.; Клипа, Н. І. (НДУ ім. М. Гоголя, 2022)
У статті схарактеризовано структурно-семантичні особливості складно-підрядних речень із підрядними обставинними частинами прислівного типу, що функціонують у малій прозі Євгена Гуцала. Описано семантико-синтаксичні відношення між предикативними частинами та експліцитні сполучні засоби, з’ясовано функційне навантаження аналізованих конст-рукцій у плані художнього вираження авторської думки. Виявлено, що про-дуктивне використання складнопідрядних речень із прислівними обста-винними частинами з просторовою, часовою, способовою, кількісною та порівняльною семантикою в художньому мовленні Є. Гуцала зумовлене авторською комунікативною потребою розгорнути на синтаксичному рівні категорії часу й простору, якості й кількості. У цілому ж складнопід-рядні речення з прислівними підрядними частинами в текстах письмен-ника відбивають загальномовні тенденції в побудові й особливостях функціонування цих структур. Індивідуально-авторська специфіка їх ужи-вання виявляється в комунікативній потребі цих моделей для вираження конкретних семантико-синтаксичних відношень, в особистісних уподо-баннях щодо вибору сполучних засобів, порядку предикативних частин, лексико-семантичного наповнення структур. Важливим чинником актуа-лізації аналізованих речень є стильові ознаки мови письменника: ліризм, реалізм, розмовність, психологізм, що потребує уваги до деталі, зобра-ження особистісних відчуттів та оцінок.
Keywords: складнопідрядне речення; підрядна частина прислівного типу; семантико-синтаксичні відношення