Ісламська республіка Іран в сучасній системі міжнародних відносин - Дудка, Р. А. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
У статті розглядаються міжнародні відносини Ірану на сучасному етапі. Автор нагадує передісторію республіки, деякі досягнення "арабської рево-люції", а також показує стосунки Ісламської республіки з впливовими та сусідніми державами. Підкреслюється той факт, що це унікальна держава, яка змогла сьогодні поєднати відданість традиційним цінностям з елемен-тами демократії. Хоча держава перебувала довгий час під значними санк-ціями, проте змогла налагодити стосунки з сильними державами: Росією, Китаєм та сусідніми Вірменією й Азербайджаном. Також в статті роз-глядаються етапи підписання СВПД (Спільний всеохоплюючий план дій) по ядерній програмі Ірану, пікреслюючи роль Ради безпеки ООН у вирішенні цієї проблеми. На жаль, традиційно сьогодні залишаються протиріччя з Ізраї-лем та США. Особливо погіршали стосунки з США за президента Д. Трампа. Досить складними сьогодні є взаємовідносини з Туреччиною. Після катаст-рофи з українським літаком у січні 2020 р. також стали напруженими сто-сунки з Україною, хоча до цього чітко простежувались позитивні тенденції.
Keywords: Іран; іслам; міжнародні відносини