"Приглашая усердных соотечественников к участию в сем патриотическом предприятии…" – благодійна діяльність дворянства Ніжинського повіту Чернігівської губернії у справі будівництва пам’ятників у ХІХ столітті - Лейберов, О. О. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті на основі раніше не введених у науковий обіг архівних мате- ріалів розглянуто благодійну діяльність дворян Ніжинського повіту в сфері будівництва пам’ятників у різних містах Російської імперії. Автор дослідив кількісні та якісні показники дворянської доброчинності. Основна увага приділена динаміці процесу та його мотиваційній складовій.
Keywords: дворянство; благодійна діяльність; Ніжинський повіт