ЗАСТОСУВАННЯ МЕДІАЦІЇ ДЛЯ ВРЕГУЛЮВАННЯ КОНФЛІКТІВ - Кузів, М.З. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті йде мова про роль медіації на шляху до вирішення конфлікту. Проана- лізовано доцільність і можливості застосування медіації в Україні. Звертається увага на те, що медiаторство має два позитивнi аспекти впливу на процес врегулювання конфлiкту. По-перше, присутнiсть на переговорах третьої сто- рони сама собою має позитивний ефект, оскiльки знижує мiру деструктивностi у взаємодiї сторiн. По-друге, медiаторство, спрямоване на органiзацiю ефектив- ної комунiкацiї, дiалогу мiж сторонами конфлiкту, робить їх активними учасника- ми процесу розв’язання конфлiкту. Крім того, розглянуто завдання медіації, її принципи (такі як неупередженiсть, конфiденцiйнiсть, добровiльнiсть). У статті також описано критерії оцінки медіаторської діяльності (зокрема, об’єктивнi критерiї, якi дозволяють розглядати втручання медiатора як успiшне; суб’єк- тивнi показники, які вiдображають ступiнь задоволеностi учасникiв конфлiкту посередницькою дiяльнiстю; оцiнка самого медiатора i зовнiшнiх спостерігачів). Обґрунтовано вiдмiннiсть медiацiї вiд iнших способiв вирiшення конфлiкту. Наприклад, якщо говорити про юристiв, то їм найчастiше доводиться мати справу з позицiями, а не з iнтересами сторiн. Вони працюють з фактами, якi мали мiсце в минулому, в той час як зусилля медiаторiв спрямованi на те, щоб вирiшити проблему зараз i на майбутнє. Медiатори не висловлюють експерт- них думок i не дають порад з приводу оптимального вирiшення питання. Розгля- нуто етапи медiаторства (знайомство з конфлiктом та його сторонами, робота зi сторонами конфлiкту, а також ведення переговорiв).
Keywords: конфлікт; медіація; медіатор; принципи медіації