CLIL- ЕЛЕМЕНТИ У КУРСІ «ІНОЗЕМНА МОВА ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ» (ESP) - Безпала , О. В.; Сидорович, О. С. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті розглядається проблема впровадження елементів предметно-мовного інтегрованого навчання (Content and Language Integrated Learning, CLIL) у курс «Іноземна мова за професійним спрямуванням» (English for Specific Purposes, ESP) для студентів немовних спеціальностей. Постановка проблеми зумовлена сучасними трансформаціями у сфері вищої освіти, процесами глобалізації та євроінтеграції, а також підвищенням вимог ринку праці до фахівців, здатних ефективно застосовувати іноземну мову у професійній діяльності. Визначено, що традиційні підходи до викладання ESP часто обмежуються засвоєнням фахової лексики та типових мовленнєвих моделей, що не завжди забезпечує інтеграцію мовних знань із професійним змістом. У зв’язку з цим особливої актуальності набуває використання CLIL, що передбачає одночасне формування мовної та професійної компетентностей, розвиток критичного й творчого мислення та міжкультурної комунікативної компетентності студентів. Метою дослідження є обґрунтування педагогічної доцільності застосування CLIL-елементів у курсі ESP та визначення основних напрямів їх інтеграції у навчальний процес. Для досягнення цієї мети здійснено аналіз сучасних наукових публікацій у вітчизняному та зарубіжному дискурсі, що висвітлюють методику CLIL та її застосування у професійно-орієнтованому навчанні, а також проведено систематизацію практичних підходів до впровадження інтегрованих завдань у процес підготовки студентів немовних спеціальностей. Методичною основою дослідження є принципи CLIL, що передбачають інтеграцію чотирьох взаємопов’язаних компонентів: content (зміст), communication (комунікація), cognition (мислення) та culture (культура). Застосування даних компонентів забезпечує комплексний підхід до навчання, де іноземна мова слугує інструментом засвоєння фахового матеріалу та розвитку професійно-комунікативних навичок. Результати дослідження свідчать, що інтеграція CLIL-елементів у курс ESP ефективно реалізується через роботу з автентичними фаховими текстами, аналіз професійних ситуацій, виконання проблемно-орієнтованих завдань, проєктну діяльність та інтеграцію міждисциплінарних знань. Такий підхід сприяє переходу від репродуктивного засвоєння мовного матеріалу до діяльнісного навчання, підвищує навчальну мотивацію студентів, формує навички автономного навчання та розвиває здатність застосовувати іншомовні знання у реальних професійних умовах. Визначено, що ефективність впровадження CLIL значною мірою залежить від методичної готовності викладача, адаптації навчальних матеріалів до рівня мовної підготовки студентів та поетапного включення інтегрованих завдань. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному обґрунтуванні принципів та форм застосування CLIL у курсі ESP для студентів немовних спеціальностей, зокрема у поєднанні мовного та фахового компонентів, використанні автентичних професійних текстів, міждисциплінарних інтегрованих вправ та проєктної діяльності. Визначено педагогічні умови ефективного впровадження CLIL, що забезпечують формування критичного та творчого мислення, міжкультурної компетентності та готовності до професійної діяльності в міжнародному контексті. Практична значущість статті полягає у створенні методологічних рекомендацій для викладачів іноземних мов щодо використання CLIL у курсах ESP, розробленні завдань, які інтегрують професійний зміст та мовні компетентності, а також у підвищенні ефективності професійно-орієнтованої мовної підготовки студентів немовних спеціальностей. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням поетапних моделей впровадження CLIL для різних освітніх галузей, створенням адаптованих навчально-методичних матеріалів та оцінюванням ефективності інтегрованого навчання у контексті професійної підготовки.
Keywords: CLIL; ESP; інтегроване навчання; професійна компетентність; міждисциплінарні компетентності