МУЗИЧНА ОСВІТА ТА ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ І МОЛОДІ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ (ХVIII–ХIХ СТ.) - Матвієнко, С. І. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2011)
У посібнику здійснено науковий аналіз форм, методів та характерних тенденцій орга¬нізації шкільної музичної освіти Чернігівщини, визначено їх динаміку впродовж три¬валого історичного періоду; визначено та схарактеризовано основні етапи розвитку цього процесу, його найважливіші тенденції та головні перешкоди. На основі архівних матеріалів у посібнику ґрунтовно проаналізовано організацію навчально-виховного процесу в багатьох навчальних закладах різних типів щодо навчання учнів церковного співу, залучення їх до музично-етнографічної, концертної і музично-просвітницької діяльності, організації дозвілля дітей та учнівської молоді засобами музики. Розкрито роль громадськості та духовенства Чернігівщини щодо підтримки регіональних традицій у галузі музичного виховання дітей і молоді.
MUSIC EDUCATION AND EDUCATION OF CHILDREN AND YOUTH IN CHERNIHIV (XVIII–XIX VV.)
Гриф надано Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України Лист від 22.12.2011 р. №1/11-12072
Keywords: музична освіта; музичне виховання; musical education; singing