Повернення через півстоліття. Відвідини родинної садиби Валеріяном Ревуцьким - Кузик, М. Я. (Видавництво НДУ, 2021)
Стаття присвячена Валеріяну Дмитровичу Ревуцькому – сину видатно- го вченого-культуролога, фольклориста, лисенкознавця Дмитра Микола- йовича Ревуцького та небожу композитора-класика Левка Миколайовича Ревуцького. У ній йдеться про приїзд п. Валеріяна на Батьківщину через півстоліття після початку еміграції в 1943 році. Вчений прожив понад 100 років, з них близько 60 у Канаді, м. Ванкувер. Йому належить низка книжок з розвитку українського театру та видатних акторів національної сцени з виокремленням центральної постаті – Лесь Курбас. В. Ревуцький написав численні статті до «Енциклопедії українознавства», англомовного видання «Енциклопедії України», наукових збірників та журналів (понад 400), виступав з публічними лекціями тощо. Після проголошення незалежності України 1991 року його мистецтвознавча діяльність активно влилася у річище загального розвитку української театральної культури як зару- біжного члена Національної академії мистецтв України. Незважаючи на похилий вік, В. Ревуцький кілька разів відвідав Україну (1992, 1993, 1996 і 1997), побував у Києві, Львові, Харкові, Прилуках, селі Іржавець і Качанівці. Автор статті відзняв ці візити вченого з родиною до України та пред- ставив учасникам конференції кілька фрагментів з диску відеофільму (ко- пія CD зберігається у Меморіальній садибі-музеї Л. М. Ревуцького в Іржавці).
Keywords: вчений-культуролог; українознавство