Християнська міфопоетична парадигма в літературних творах для 9-11 класів: теоретичні засади вивчення та система компетентностей - Сидоренко, Юлія Олександрівна (My University, 2017)
У статті проаналізовано літературні твори з експліцитно вираженою біблійною складовою, що вивчаються в 9-11 класах загальноосвітньої школи. Визначено особливості представлення християнських міфопоетичних парадигм та їх художню роль у текстах. Автор розмежовує два варіанта використання письменником християнських парадигм: як проведення паралелей із зображуваним і як змістової основи твору. Відповідно до визначених варіантів групуються та аналізуються літературні твори. Розроблено систему компетентностей, яку необхідно сформувати в старшокласників у процесі вивчення художніх творів з експліцитно вираженими біблійними структурами.
Keywords: міфологізм, міфологічні структури, експліцитний міфологізм, міфопоетична парадигма, міфологема.