Економічні відносини між США та Японією у 21 ст. - Прокоф’єв, Максим Олександрович (My University, 2024)
Економічні відносини між Японією та Сполученими Штатами є одними з найбільш значущих двосторонніх партнерств у світовій економіці. Як найбільша та третя за величиною економіки світу, відповідно, ці дві країни мають багатогранні відносини, сформовані торгівлею, інвестиціями та спільними геополітичними інтересами. У 21 столітті їхнє партнерство розвивалося у відповідь на внутрішні виклики, глобальні економічні зрушення та зростання нових економічних потуг, таких як Китай. У нашій роботі досліджується динаміка американсько-японських економічних відносин у 21 столітті з акцентом на ключових сферах співпраці, включаючи торгівлю, технології та глобальне економічне управління, а також на таких викликах, як торговельний дисбаланс та геополітична напруженість. Аналізуючи історичну траєкторію та сучасні тенденції їхньої взаємодії, це дослідження підкреслює важливість їхнього економічного партнерства у все більш взаємопов'язаному та конкурентному світі. Дослідження також підкреслює стратегічну важливість американо японських відносин у вирішенні глобальних економічних і політичних викликів. Як головні союзники в Індо-Тихоокеанському регіоні, Сполучені Штати і Японія відіграють вирішальну роль у протистоянні впливу Китаю і Росії, посилюючи актуальність їхнього партнерства в контексті зміни глобальної динаміки сили.
Keywords: Інвестиції; міжнародні економічні відносини; лібералізація; націоналізація; міжнародні економічні організації; МВФ; АСЕАН; СОТ; регіональне економічне співробітництво; ВВП; світовий економічний порядок