Г. В. Самойленко як дослідник ніжинської полоністики - Пугач, В. М. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Стаття присвячена полоністичним студіям професора Г. В. Самойленка за виданням збірника «Поляки в Ніжині» товариства поляків «Астер» міс¬т¬а Ніжина. Протягом 2004–2024 рр. автор опублікував двадцять три статті про роль поляків у розвитку самоврядування, культури, освіти в Ніжині протягом ХVІ–ХХІ ст. Полоністичні статті Г. В. Самойленка охоплюють шість наступних на¬прям¬ків: 1) загальна характеристика діяльності польських громад у взає¬мо¬¬зв’язках із місцевим населенням – від найдавнішого періоду до су¬час¬ності (ХVІ–ХХІ ст.); 2) культурно-мистецька діяльність поляків, зо¬крема у сфері музики, драматургії; 3) окремі біографічні статті, присвячені поля¬кам – історичним, громадським, культурним діячам, розбудовникам вищої ос¬віти Ніжина; 4) стаття, присвячена історії взаємозв’язків двох закладів – Ніжин¬ської вищої школи та Варшавського університету; 5) статті про викла¬да¬чів та випускників Ніжинського вишу – постатей трагічної долі, що постраж¬дали від репресій у ХХ ст.; 6) статті про сучасний етап куль¬турно-про¬світницьких зв’язків українців та поляків Ніжина. Автор позитивно оцінює сучасний етап розвитку українсько-польських культурних взаємин, пов’язаних зі створенням та активною діяльністю ніжинського культурно-просвітницького громадського товариства «Ас¬те¬р», яке за ініціативи його багаторічної очільниці Фелікси Бєлінської зусиллями насамперед науковців Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та громадськості міста протягом 2002–2024 рр. підготувало до друку десять збірників науково-популярної тематики про всебічну історичну та сучасну діяльність поляків Ніжина. Тема полоністичних студій у контексті доробку наукового культурного краєзнавства була пріоритетною та важливою для Г. В. Самойленка для візії перспектив розвитку українсько-польських культурних зв’язків.
Keywords: Г. В. Самойленко; полоніка; Ніжин; ніжинське культурно-просвітницьке товариство поляків «Астер»; збірник «Поляки в Ніжині»