Мікрокристалізація слини у людей, що страждають на вроджені патології зору - Сутормін, Д. О.; Казначеєв, Д. А. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
Дослідження слини використовується для діагностики в медичній галузі, що дає змогу отримувати дані про різноманітні біохімічні та фізіологічні маркери, що дає змогу виявляти різноманітні патофізіологічні та адаптаційні процеси. Слина це унікальне біологічне середовище, яке представляє собою біологічну рідину з різним спектром речовин, які в певній мірі віддзеркалюють функціональ ний стан окремих органів та фізіологічних систем організму. Зміни кристалізаційних особливостей слини є діагностичною ознакою певних видів патології та негативного впливу екзогенних та ендогенних факторів сере довища на діяльність цілісного організму. На сучасному етапі розвитку медико-біологічної науки, методика нативної кристалізації набуває більш технологічної характеристики завдяки отриманню результатів у вигляді комп’ютерного відеоряду і створенням алгоритмів опису варіантів мікрокристалічних агрегатів біологічної рідини в тому числі і слини. Метою дослідження вивчення особливостей мікрокристалізації слини у людей, що мають вроджену патологію зорової сенсорної системи. Дослідження було проведено на групі волонтерів, яка складалася з 42 осіб: 21 особа з контрольної групи (практично здорові) та 21 особа з групи, які мають вроджені патології зорової сенсорної системи (повна або часткова сліпота). Всі волонтери були чоловічої статі. Мікрокристалізацію слини досліджували за ме тодикою Леуса П. А. Робота виконувалась у відповідності до біоетичних норм з дотриманням відповід них принципів Гельсінської декларації прав людини, Конвенції ради Європи про права людини і біомедицини та відповідних законів України. Таким чином отримані нами результати стосовно особливостей кристалізації слини у волонтерів що страждають на вроджену патологію зору характеризу ється переважанням мікрокристалів ІІІ та ІV типу (28,57 %; 57,14 %), така картина в кристалізації та архітектоніці мікрокристалів слини зумовлена проя вами функціонального навантаження симпатичних та парасимпатичних регу ляцій гомеостазу цілісного організм
Keywords: мікрокристалізація слини; вроджена патологія зорової сенсорної системи; спадкова міопія; часткова сліпота; повна сліпота