Мистецький контент Ніжина в музичній регіонології України - Кавунник, О. А. (Видавництво НДУ, 2021)
Стаття присвячена розкриттю мистецького контенту Ніжина в музич- ній регіонології, об’єктом якої стали мистецькі пам’ятки видатним поста- тям. Представлено дослідження науковців-філологів, істориків, музикознавців у контексті системно-цілісного осмислення фактів, подій, традицій та інновацій митців, їх засадничої ролі у формуванні музичної регіонології як системи знань про аспекти культуротворення музикантів великих та малих міст, селищ регіонів України. Наголошено на значущості музичної регіонології як важливого чинника системного осмислення мистецького часопростору, форм й атрибутів музичного життя міста. Обґрунтовано три історико-хронологічні періоди в її розвитку, суміжність науково-сутніс- них чинників з епістологією, музикознавчою генеалогією. Стверджено смислову еквівалентність зі спільнокореневими поняттями регіоналістика, регіоніка як доказ широкого трактування науковцями терміну, прагнення стабілізувати визначення, формалізувати його науково-практичну сутність, Виокремлено соціотворчі чинники допомоги державних виконавчих органів у фінансуванні мистецьких заходів, активізації діяльності науковців, архівно-пошуковій праці, проведенні конференцій, підтримці подвижницької ініціативи городян-краєзнавців громади. Визначено музичне краєзнавство як джерело наукового пізнання, сферу активної мистецької діяльності містян для збереження й розвитку музичних традицій міста, прояву культуротворення в концертно-виконавській діяльності, в інтересі до культури рідного краю. Сформовано аспекти вивчення музичного життя провінційного міста: форми музично-виконавського професіоналізму в кон- тексті музично-естетичних смаків мешканців, концертний репертуар, творчі портрети різновікової категорії виконавців-солістів, музичних колективів, їх види творчості, спадщину композиторів-аматорів.
Keywords: музична регіонологія; краєзнавство; Ніжин