ВПЛИВ ПЕРЕДПОСІВНОЇ ОБРОБКИ НАСІННЯ КОМБІНАЦІЯМИ МЕТАБОЛІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН НА РІСТ ЦУКРОВОЇ КУКУРУДЗИ - Богдан, О. В.; Приплавко, С. О. (My University, 2025)
Для підвищення врожайності та біологічної продуктивності цукрової кукурудзи тривають активні пошуки ефективних агротехнологічних заходів, зокрема застосування різних типів біостимуляторів, здатних підвищувати стійкість рослин до дії стресових чинників і покращувати ріст. Одним із перспективних підходів цього напрямку є використання метаболічно активних речовин. Польові дослідження впливу цих речовин та їх комбінацій на морфогенез цукрової куку рудзи проводилися на території навчально-дослідної агробіостанції Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. У досліді використовували насіння кукурудзи сорту Спокуса, яке перед висівом обробляли розчинами таких метаболічно активних сполук: сульфат магнію (MgSO₄), убіхінон-10, вітамін E, метіонін та параоксибензойна кислота (ПОБК). Ефективність цих сполук вивчали у складі таких комбінацій: вітамін E + убіхінон-10; вітамін E + метіонін + ПОБК; вітамін E + метіонін + ПОБК + магній сульфат (MgSO₄). Оцінку ефективності досліджуваних препаратів проведено за комплексом таких показників: маса сирої речовини надземної та підземної частин, довжина коренів і пагонів, площа листкової поверхні. Відбір проб здійснювали на основних фазах онтогенезу: 3-5 листків, викидання волоті, молочна та повна стиглість. Найефективнішою за масою сирої речовини пагонів була комбінація у складі вітамін E + метіонін + ПОБК + MgSO₄, яка перевищила значення у контролі на 44,3% у фазі повної стиглості. У фазі викидання волоті ця ж комбінація сприяла збільшенню маси сирої речовини коренів на 54,3%, а площі листків – на 7,4% у порівнянні з контролем. Натомість убіхінон-10 у поєднанні з вітаміном E, не забезпечив істотного приросту біомаси і в окремих випадках мав менший вплив порівняно з контролем. Таким чином, встановлено доцільність застосування комбінації метаболічно активних речовин у складі вітамін E + метіонін + ПОБК + MgSO₄ для передпосівної обробки насіння цукрової кукурудзи сорту Спокуса. Таке поєднання сприяє покращенню росту, розвитку фотосинтетичного апарату та загального накопичення біомаси, що є передумовою підвищення врожайності досліджуваної культури.
Keywords: цукрова кукурудза; вітамін E; метіонін; убіхінон-10; параоксибензойна кислота; MgSO₄; біомаса; ріст; площа листка; морфометричні показники