«Із когорти славних вихованців Інституту князя Безбородька…» (про видатного педагога, етнографа та письменника Сергія Миколайовича Браіловського) - Лейберов, О. О. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Стаття присвячена дослідженню життя та творчості випускника історико-філологічного інституту князя Безбородька в м. Ніжині Сергія Миколайовича Браіловського (1861–1919 рр.). У науковій розвідці він показаний як людина складної долі, талановитий педагог, етнограф, історик літератури, письменник. С. М. Браіловський був сином бідного сільського священника, але завдяки своїм природним здібностям, наполегливості й таланту здобув вищу освіту та розпочав службу на освітянській ниві. У статті розкриті наукові пошуки С. М. Браіловського в різних галузях, які дуже швидко почали приносити вагомі результати. Незважаючи на життєві обставини, які змусили його декілька разів змінювати місце роботи, він не полишав наукових пошуків. На основі архівних документів автор докладно аналізує «ніжинський період» життя вченого. Віднайдені мемуарні матеріали доповнюють біографію педагога після того, як він залишив м. Ніжин. Автор статті з’ясовує подробиці останніх років життя С. М. Браіловського, повідомляючи також досі невідому дату його смерті. Збережені в місцевих архівних установах документи дають можливість по-іншому розкрити характер цієї видатної особистості, з’ясувати окремі, досі не відомі деталі його приватного життя.
Keywords: Сергій Браіловський; Ніжинська вища школа; історико-філологічний інститут; етнограф; історик літератури; педагог