Батуринська сотня як військово-адміністративна одиниця Ніжинського полку в ХVII та ХVIII cт. - Солдатова, К.О. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті розглядається історія розвитку Батуринської сотні як військово-адміністративної одиниці доби Гетьманщини. В умовах розвитку сучасної української історичної науки сотня не стала поки що окремим об’єктом спеціального дослідження. Подано коротку характеристику роз- витку батуринського краю в період Київської Русі та литовсько-польської доби. Як визначає автор, поява міста Батурина напряму пов’язана із Деулінським перемир’ям та будівництвом фортеці на цій території у ХVII ст. Автор аналізує історію утворення сотні під час визвольної бороть- би Б. Хмельницького. У праці залучено опубліковані та архівні матеріали, на основі яких проводиться характеристика різних сфер життя військово- адміністративної одиниці. Завдяки їм, автор встановлює населені пункти, що входили до складу Батуринської сотні. Також у роботі розглянуто статистичні джерела, за якими визначено кількість мешканців сотні у різні роки. Окремо автор аналізує економічне становище населення адміні- стративної одиниці, визначає найбільш поширені галузі виробництва.
Keywords: Деулінське перемир’я; фортеця; Ніжинський полк; гетьманська столиця