Соціально-економічна діяльність земських установ Лівобережної України (кін. ХІХ - поч. ХХ ст.) - Качмала, В. І. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
У статті проаналізовано роль земств, що функціонували на Лівобе- режжі в к. ХІХ - на поч. ХХ ст., їх активну громадську позицію щодо загального покращення соціального захисту населення. Розкрито комплекс проблем, що поставали під час вирішення нагальних проблем, доведено: соціальний захист, завдяки активності зем- ських установ, почав розглядатися як найважливіша суспільна справа.
The article analyzes the role of the local self-government, which functioned on the Left Bank in a XIX - to beginning of XX century, their active citizenship on a general improvement of social protection. Opened the complex problems that arise in dealing with pressing problems, proved that social protection, through the activity of local self-government began to be seen as one of the most important public affairs local selfgovernment.
Keywords: Лівобережна Україна; земські установи; соціально-ек- ономічні проблеми; Left-bank Ukraine; local self-government; socio-economic problems