Поетичні твори Олександра Олеся в музиці сучасних композиторів України - Дубровіна, І. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Статтю присвячено дослідженню музичної рецепції поетичної творчості Олександра Олеся (1878–1944) сучасними українськими композиторами. Автор аналізує феномен музикальності віршів поета-класика, зумовлений не лише формальними особливостями віршування (різноманітністю мет ричних схем, багатством рим та асонансів, звукописом), а й глибиною емоційного змісту, що органічно поєднаний із національним колоритом та філософськими роздумами. У статті розглянуто широкий тематичний спектр поезії Олександра Олеся – від пейзажної лірики до патріотичної та філософської поезії, що створює багатий матеріал для музичного втілен ня в різних жанрах і стилістичних напрямах. Особлива увага у статті при діляється дитячій музиці на слова поета, яка виконує важливу освітньо виховну функцію, сприяючи формуванню національної свідомості, художнього смаку та емоційного розвитку підростаючого покоління.
Keywords: Олександр Олесь; українська поезія; музична рецепція; сучасні композитори України; вокальне мистецтво