Явище фразеологізації в історичному романі «Троща» В. Шкляра - Красавіна, В. В.; Зіневич, Л. В. (Видавництво НДУ, 2021)
У статті досліджено фраземікон історичного роману «Троща» відомого белетриста В. Шкляра, який актуалізував тему визвольних змагань ОУН-УПА в сучасній українській літературі. Фразеологічні одиниці розгля-нуто з погляду функціонально-стилістичного навантаження в худож-ньому тексті історичного твору: відображення хронологічно-просторової дійсності, індивідуалізації мовлення героїв, створення емоційно-експресив-ного тла, конотаційного малюнка, вираження авторської оцінки. Проана-лізовані фразеологізми класифіковано за походженням (книжні, міжсти-льові, розмовно-просторічні, жаргонні), за ступенем засвоєння (узуальні, контекстуальні, індивідуально-авторські), за структурою (усталені, трансформовані). Авторами виявлено фразеологізми, характерні для повстанського руху, які некодифіковані словниками та раніше не дослі-джувалися, та ідіологеми, що були властиві комуністично-радянській системі .
Keywords: фразеологічна одиниця; стійка сполука; семантика