Тіні забути предків" Михайла Коцюбинського: як починалась історія? - Бондаренко, Юрій Іванович (Дивослово, 2006)
У статті розкрито ті сторони повісті М.Коцюбинського, які свідчать про особливості зрощення язичницьких та християнських елементів у свідомості людини, особливості "нульової точки" історії
Сьогодні, коли ми переосмислюємо свій зв’язок з природою і розуміємо, що не можемо розірвати його остаточно, повість “Тіні забутих предків” декларує дещо інше: в межах біосу людина також не змогла б відбутися в повній своїй іпостасі, вона виокремилась і започаткувала самостійний розвиток. Для цього особа пройшла шлях від біологічного до історичного існування, перетнувши в певний момент свою “нульову точку”.
Keywords: М.Коцюбинський; "Тіні забутих предків"; "нульова точка історії"; історична свідомість; міфологія; природа