Геометрична орнаментика у візіях українських тканих творів - Липовецька, Є. Ю. (My University, 2017)
У статті висвітлена історіографія українських тканих виробів. Також автор торкається проблеми символіки української орнамен- тики, яка містить у собі велику кількість мотивів, знаків, кодів, символів. Крім того представлені окремі матеріали, які звернені до інших можливих функцій орнаменту в етнічній культурі. Різноманіття тканих виробів та їх художньо-декоративна своєрід- ність значною мірою залежать від сировини, технології і техніки ткацтва. У статті здійснено порівняльний аналіз художньо-техно- логічних традицій виготовлення тканих виробів в різних регіонах України. Композиційне вирішення українських тканих виробів відзна- чається безмежною фантазією, колоритом. Відповідно до етногра- фічних особливостей ткані вироби виявляють чимало регіональних відмінностей.
The article deals with historiography of the Ukrainian woven products. The author also addresses to the problem of the symbolism of Ukrainian omamentatbn, which contains a large number of motives, symbols, codes, characters. In additbn it presents some materials which are turned to other possible functbns of ornament in ethnic culture. The variety of woven products and their decorative originality largely dependent on raw materials, technology and techniques of weaving. The artbb has the comparative analysis of artistb and technobgbal traditbn of manufacturing woven products in various regbns of Ukraine. The composition of the Ukrainian woven products is marked boundless imagination, flair. According to ethnographic features woven products reveal a bt of regbnal differences.
Keywords: орнаментика; геометричний орнамент; ткацтво; weaving; carpet