Генеза жанру української шкільної повісті в суспільному та літературному контексті 1930–1950-х років - Фасоля, Т. А. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті проаналізовано розвиток української шкільної повісті в кон¬текс¬ті радянської літератури 1930–1950-х років. Автор дослідження окреслює основні чинники, що зумовили появу жанру: зовнішнє ідеологічне стимулю¬вання радянською культурною політикою, відсутність органічної традиції існування шкільної прози в українській літературі, а також політичні реалії тоталітарної доби. З’ясовано, що українська шкільна повість виникла не як наслідок природного розвитку національної літератури, а як відповідь на потребу в літературному інструменті ідеологічного виховання молодого покоління. Особливу увагу приділено виявленню характерних рис української шкільної прози: глибокій ідеологізованості, зображенню школи як простору соціаль¬но¬¬го й політичного конфлікту, домінуванню старшокласників як цент¬ральних персонажів та конструюванню образу дитини як активного учас¬ника суспільних перетворень. Українська шкільна повість цього періо¬ду знач¬но відрізнялася від російської шкільної літератури – насамперед від¬сут¬ністю дореволюційних традицій, більшою ідеологічною жорсткістю, декларативністю та посиленою демонстрацією лояльності до радянської влади. Автор статті порівнює особливості української та російської шкільної прози, акцентуючи на тому, що в українській літературі її формували прак¬тично «з чистого аркуша», у той час як російська література могла спира¬ти¬ся на традицію дореволюційних «інститутських романів» та вже уста¬лених шкільних сюжетів. В українських творах політична роль дитини була надзвичайно підкресленою: юні персонажі змальовувалися як носії ідеологічної свідомості, здатні до громадянської активності, тоді як у росій¬ських творах зберігалися елементи гумору, пригоди та сентименталь-ності. У підсумку зроблено висновок, що українська шкільна проза 1930–1950-х років, попри свою ідеологічну залежність і естетичну обмеженість, є самостійним і локально специфічним явищем. Вона фіксує унікальний до¬свід радянського дитинства в Україні, позначений ранньою політи¬зацією, мобілізацією особистості та втратою традиційного уявлення про безтурботне дитинство.
Keywords: шкільна повість; українська дитяча література; соціалістичний реалізм; радянське дитинство; ідеологічний дискурс; тоталітарна культура