Доноси чиновників на керівництво на початку ХІХ століття (за матеріалами справ маршала ніжинського повітового дворянства Матвія Яковича Почеки) - Лейберов, О. О. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
Стаття присвячена розгляду феномена доносу та практиці доноси-тельства у бюрократично-чиновницькому середовищі Російської імперії на початку ХІХ століття. На прикладі діяльності маршала дворянства Ніжин-ського повіту М. Я. Почеки розглянуті особливості даної проблеми. Дослід-ник звертає увагу на відмінності у написанні доносів відповідно до мети, яку ставить їх автор. На конкретних випадках показана різниця між політич-ними та службово-побутовими доносами, між корисливими та безкорис-ливими. Проаналізовані механізми захисту керівників від доносів підлеглих.
Keywords: доноси; керівництво; провінційне дворянство