Феномен приватних воєнних компаній у військово-силовій політиці держав кінця ХХ – початку ХХІ ст. - Губський, Степан Анатолійович (My University, 2022)
Робота присвячена вивченню феномену приватних воєнних компаній, що прийшли на зміну найманству. Визначаються передумови виникнення та розвиткуприватних військових компаній у середині ХХ ст. Детально проаналізована кількість існуючих воєнних корпорацій, їх силові та фінансові можливості, подана класифікація компаній за функціями та видами діяльності. Окреслений перелік “замовників” послуг ПВК – це національні держави, міжнародні організації, транснаціональні корпорації та приватні особи. З’ясовано місце та ролі приватних воєнних компаній, як нового недержавного елемента міжнародної політики. Розглянуто досвід США та країн Заходу по застосуванню воєнних компаній у якості провідників національних інтересів. На прикладі РФ та КНР узагальнена практична діяльність приватних воєнних компаній у Східній Європі, Центральній Азії та Африці. Зазначено необхідність подальшого пошуку механізмів впровадження та застосування приватних воєнних компаній на Україні.
Keywords: найманство; приватна воєнна компанія (ПВК); приватизація державних функцій; Документ Монтрьо; міжнародні конфлікти; національні інтереси; національна безпека; міжнародне регулювання