СПЕЦИФІКА ФОРМУВАННЯ СИБЛІНГОВИХ ВЗАЄМИН В НЕПОВНИХ СІМ’ЯХ - Лук’яненко, Ю. М. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
стосунків у неповних сім’ях з урахуванням сучасних проблем українського суспіль- ства. Цей матеріал є актуальним з огляду на переформатування українського суспільства з початком повномасштабного вторгнення. Теоретичне обґрунту- вання проблеми братніх та сестринських стосунків доповнено емпіричним дослідженням конкретної фокус-групи дітей та батьків, результати якого дають початкові висновки щодо особливостей функціонування неповних сімей та їх впливу на дитячу підсистему та формування братніх та сестринських стосунків у контексті відсутності одного з батьків. Метою даного дослідження є теоретичне обґрунтування та емпіричне дослідження психологічних особли- востей братніх та сестринських стосунків у неповних родинах. У контексті сучасних викликів, з якими стикається українське суспільство, зокрема, військо- вих дій, що призводять до тимчасової або постійної відсутності одного з батьків, вивчення особливостей братніх та сестринських стосунків набуває додаткової актуальності. Відсутність батька через військову службу, смерть, полон або вимушену міграцію призводить до значної перебудови сімейної системи, перероз- поділу ролей між членами сім’ї, зміни характеру взаємодії між братами та сестра- ми. Загибель батьків під час військових дій, переїзд сімей за кордон, розлучення батьків через різні стресові фактори – всі ці факти негативно впливають на психологічний стан дітей, а тісні сімейні стосунки з братами та сестрами можуть допомогти подолати небажані наслідки. Ці зміни можуть включати як посилення взаємної підтримки та згуртованості між братами та сестрами, так і загострення суперництва та конфліктів у їхніх стосунках. У статті розгля- даються різні аспекти взаємодії сиблінгів в межах кожної конкретної сімейної системи і досліджуються зміни в поведінкових патернах сиблінгів. Матеріал буде корисним психологам та педагогам, а також може бути цікавим для широкого кола читачів.
Keywords: сиблінгові стосунки; неповна родина; первісток; середня дитина; родинні зв’язки