ПСИХОЛОГІЧНА ПІДТРИМКА МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВІЙНИ - Бурназова, В.; Юдіна, А. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
У статті акцентовано увагу на необхідності психологічної підтримки всіх учасників освітнього процесу в умовах війни. Зазначено, що Міністерство освіти та науки України вбачає одним із пріоритетів у діяльності закладів освіти в період воєнного часу забезпечення психологічної стійкості учасників освітнього процесу. Розглянуто стратегію забезпечення психічного здоров’я в сфері освіти на всіх рівнях. Проаналізовано механізми психологічної підтримки ментального здоров’я учасників освітнього процесу та механізми реалізації проєкту «Екосистема психологічної допомоги у сфері освіти України» в умовах війни, а саме шляхів впровадження системи онлайн-сервісів, онлайн-курсів, створення телеграмканалів для комунікації тощо. Розкрито особливості імплементації розроблених і впроваджених Міністерством освіти і науки України механізмів психологічної підтримки ментального здоров’я учасників освітнього процесу в умовах війни в Бердянському державному педагогічному університеті. Висвітлено діяльність навчальної психолого-консультативної лабораторії закладу вищої освіти, яка спрямована на гармонізацію психоемоційного стану всіх учасників освітнього процесу в умовах війни. Наведено приклади дієвих інструментів підтримки психоемоційного стану учасників освітнього процесу, які застосовують викладачі Бердянського державного педагогічного університету. Перспективою подальших досліджень є аналіз і впровадження ефективних арттерапевтичних технологій для підтримки ментального здоров’я учасників освітнього процесу в умовах війни.
Keywords: ментальне здоров’я; психоемоційний стан; психологічна підтримка; емоційне відновлення; учасники освітнього процесу; здобувачі вищої освіти