ВИВЧЕННЯ СТАНУ ІНТЕГРАЦІЇ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ В ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Новгородський, Р. Г.; Махоткіна, Л. Б. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2019)
У статті проаналізовано проблему інтеграції осіб з інвалідністю в соціум. Розглянуто шляхи і форми взаємодії суспільних інститутів при вирішенні цієї проблеми, зокрема за допомогою механізмів університетської освіти. Проана- лізовано ставлення здорових членів суспільства (студентської молоді) до осіб з інвалідністю, розкрито особливості їх взаємодії як головну умову ефективної організації процесу соціальної інтеграції. Визначено стан готовності здорових студентів до сприйняття інтеграції інвалідів і міру соціальної дистанції між ними. З’ясовано потреби студентів-інвалідів щодо їх інтеграції в освітнє середовище вищої школи. Розкрито соціальний портрет прихильників і супротивників інтег- рації серед студентів-інвалідів. Розглянуто причини їх позитивного і негатив- ного ставлення до даного процесу. Визначено основні позиції інвалідів щодо процесу соціальної інтеграції. Представлені результати практичного вивчення особливостей освітнього середовища закладу вищої освіти, що забезпечують якість та швидкість інтеграції студентської молоді в це середовище.
Keywords: інтеграція; особа з інвалідністю; освітнє середовище