Статистика & STATISTICA Частина І. Основи - Фетісов, Валерій Сергійович (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Метою посібнику є дати уявлення, як саме провести статистичний аналіз максимально простою мовою. Оскільки коректний статистичний аналіз даних неможливий без знання статистичної теорії, посібник містить основи статистичної науки з конкретними зрозумілими прикладами. Разом із тим, здійснити статистичний аналіз даних просто неможливо без використання спеціалізованих статистичних пакетів, серед яких одним із беззаперечних лідерів є STATISTICA. Тому у посібнику розглядаються основи роботи зі статистичним пакетом STATISTICA. Перша частина роботи містить теоретичні відомості щодо основних статистичних понять, групування даних, побудови графіків, а також базовий статистичний метод – описові статистики. При цьому все це супроводжуються прикладом реалізації у STATISTICA. Посібник містить також лабораторні завдання для самостійного виконання за допомогою статистичного пакету STATISTICA. Посібник адресований студентам, науковцям, викладачам і практикам, які під час навчання, роботи або практичних досліджень здійснюють статистичний аналіз даних, у тому числі з використанням спеціалізованого програмного забезпечення. Разом і з тим його можна використовувати і як навчальний посібник для роботи зі статистичним пакетом STATISTICA, так і як навчальний посібник зі статистики.
Keywords: статистика; STATISTICA; статистичний пакет STATISTICA; статистичний аналіз; частотний аналіз; групування статистичних даних; статистичні графіки; описові статистики; середні величини; показники варіації