ВОКАЛЬНА ОРФОЕПІЯ: ТИПОЛОГІЧНИЙ ТА ПОРІВНЯЛЬНО-СПІВСТАВНИЙ АНАЛІЗ - Тисевич, Маріанна Русланівна (My University, 2023)
Магістерська робота присвячена проблемі вокальної орфоепії, яка впливає на культуру мовлення у співі. Зроблено типологічний аналіз теоретичних питань дослідження: висвітлено концептуальні підходи до особливостей орфоепії у процесі співу; розкрито сутність основних дефініцій; виявлено специфіку вокально-фонаційного і вокально-мовного інтонування. За допомогою порівняльно-співставного аналізу визначено основні вокально-орфоепічні закономірності іншомовних текстів (українського, німецького, італійського) музичних творів на прикладі власного репертуару та запропоновано шляхи подолання труднощів при розучуванні даних творів.
The master's thesis is devoted to the problem of vocal orthoepy, which influences the speech culture in singing. A typological analysis of theoretical research questions has been conducted, highlighting conceptual approaches to the features of orthoepy in the singing process. The essence of basic definitions has been revealed, and the specificity of vocal-phonetic and vocal-linguistic intonation has been identified. Through comparative analysis, the main vocal-orthoepic regularities of foreign texts (Ukrainian, German, Italian) of musical works have been determined, using the example of one's own repertoire, and ways to overcome difficulties in learning these works have been proposed.
Keywords: орфоепія; підхід; вокальна орфоепія; дикція; артикуляція; чинники