Колекція Й. Ф. Паєвського у зібранні мінцкабінету юридичного ліцею князя Безбородько у Ніжині - Лейберов, О. О. (НДУ ім. М. Гоголя, 2022)
Стаття присвячена розгляду проблем, що пов’язані з процесами функціону-вання мінцкабінету у Ніжинській вищій школі. Основна увага зосереджена на проблемі наповнення фондів нумізматичного зібрання новими колекціями та окремими експонатами. Об’єктом дослідження є колекція монет та медалей, зібрана професором Юридичного Ліцею Й. Ф. Паєвським та «передана» ним, на вимогу керівництва вишу. Мінцкабінет протягом всьо-го часу свого існування перебував у статусі не самостійної установи. Він не мав постійного приміщення, окремого штату, на його утримання не виділялись кошти. За весь досліджуваний період зафіксований лише єдиний факт виділення коштів для придбання нових експонатів. Автор доходить висновку, що протягом означеного періоду колекція монет та медалей, що зберігалась у мінцкабінеті не відігравала ніякої ролі у навчально-виховному, освітньому та науковому процесі. Разом з тим саме існування нумізма-тичного кабінету позначалось на престижності навчального закладу. Намагаючись уникнути критики з боку чисельних чиновницьких перевірок, правління Ліцею вдалося до купівлі приватної колекції, для того щоб збільшити нумізматичну експозицію. Придбана колекція не вирішила поставленого завдання і не перетворила мінцкабінет на окрему, самос-тійну науково-дослідну установу. Колекція, яку Й. Паєвський збирав значні роки, дуже швидко осіла у запасниках мінцкабінету, а з часом була частко-во втрачена. Колекція не представляла собою музейної рідкості, хоча і включала ряд цікавих та цінних експонатів. Існування окремого опису даної колекції дозволяє дослідникам частково відтворити її склад, з’ясува-ти час її придбання та її долю. Сам Паєвський, який не захотів без-коштовно передавати свою колекцію у мінцкабінет Ліцею, дуже швидко був відправлений на пенсію.
Keywords: Ніжинська Вища школа; Юридичний Ліцей; нумізматичне зібрання