Філософсько-етичні домінанти пізньої поезії Юрія Буряківця: екзистенційний та духовний контексти збірки «Співучі дощечки» - Костенюк, В. С. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті досліджено пізню поезію та публіцистичну спадщину Юрія Буряківця (збірка «Співучі дощечки») крізь призму філософсько-етичних мотивів. Простежено еволюцію світогляду митця від пейзажно-ностальгійної лірики до метафізичної рефлексії. Виявлено домінування мотивів духовної ізоляції та етичного вибору. Обґрунтовано звернення автора до дохристиянських вірувань як онтологічної опори. Доведено, що збірка є цілісною етичною системою, спрямованою на подолання комплексу жертви та екзистенційного абсурду.
Keywords: діаспора, екзистенціалізм, література, поезія, українська еміграційна, філософська лірика