Лінгвостилістичні особливості промов короля Чарльза ІІІ - Ростальна, Тетяна Вікторівна (My University, 2025)
Представлена кваліфікаційна робота присвячена дослідженню лінгвостилістичних особливостей промов короля Чарльза ІІІ. Об’єкт дослідження: лінгвостилістичні особливості промов короля Чарльза ІІІ. Предмет дослідження: cтилістичні прийоми та специфіка використання лексики у промовах монарха. Мета роботи: аналіз лінгвостилістичних особливостей промов короля Чарльза ІІІ. Отримані результати: лексичні особливості виступів монарха (проаналізовано 15 промов) відображають риси офіційних заяв монаршого двору: вони чіткі, без надмірної лексики. Із огляду на різноманітність аудиторії, комунікативна функція повідомлення від британського монарха вимагає лаконічного та зрозумілого інформування. У виступах фактична інформація містить чіткі позначення різноманітних явищ та подій. Зрозумілість та об’єктивність інформації забезпечуються використанням власних назв, реалій, термінології та загальновживаної лексики. Мовна експресія в промовах Чарльза ІІІ проявляється переважно за допомогою лексичних одиниць емоційної семантики, безпосередньо спроектованих на адресата. Композиційна побудова виступів короля чітка і послідовна: вступне звернення, основна частина, кінцівка з побажанням. Основна частина промов короля визначається видом мовлення та його цільовою установкою. Проте незалежно від виду промови, головною особливістю є логічна послідовність і чіткість викладу матеріалу. Метафори, метонімія та епітети є невід’ємною частиною стилю публічних виступів Короля Чарльза III, який він адаптує залежно від контексту та аудиторії, зберігаючи при цьому офіційність та емоційний зв’язок з людьми.
Keywords: промова, риторика, лінгвостилістика, стилістичний засіб, композиція