Вплив релігії на духовність та культуру давніх єгиптян - Дудка, Р. А. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
У статті автор розглядає релігійно-духовний світ стародавніх єгиптян та його вплив на культуру. Давній Єгипет – найдавніша цивілізація на Сході. Його унікальна культура мала величезний вплив не лише на сусідні народи, а і на давніх греків. Завдяки сухому клімату, бальзамуванню та каменю збереглося багато пам’яток, що відкривають нам духовний та культурний світ єгиптян. Автор називає головні риси характеру населення Єгипту, які сформувались під впливом релігії та описує основні релігійні культи. Зазначає, що віра в ті часи займала головне місце в їхньому житті. Правда, розібратися достовірно в анімістичних, тотемістичних та політеїстичних культах складно, тому в роботі виділено основні культи та релігійні практики. Згадується також монотеїстична реформа Аменхотепа IV, яка є прогресивною на наш погляд, але шкідливою на думку давніх єгиптян. Разом з тим ця реформа принесла прогресивні зміни в мистецькі канони Нового царства, які увійшли в практику. Віра в безсмертя позначилась на архітектурних пам’ятках. Зокрема розповідається про будівництво пірамід, храмів та усипальниць. Частково описано в статті процес будівництва та, власне, будівельні матеріали.
Keywords: Єгипет; релігія; духовність; безсмертя душі; піраміди