ІСТОРИЧНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ СТВОРЕННЯ ТА ЕВОЛЮЦІЇ ОРКЕСТРУ НАРОДНИХ ІНСТРУМЕНТІВ В УКРАЇНІ - Дейнега, В. М. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Музичні інструменти, як і музичне мистецтво, тісно пов’язані з історією нашої цивілізації, розвитком її культури. Створення музичних інструментів, їх еволюція та вдосконалення є результатом економічного, технічного, культурного роз витку суспільства. Музичний інструментарій кожної нації є показником її духовного розвитку, ментальності, а також історичною довідкою культурних зв’язків між народами, незважаючи на їх географічне розташування. Історія його виникнення та вдосконалення вимірюється тисячоліттями і свідчить про розвиток інструментальної та ансамблевої музики. Це можна виявити з древніх літописів, фресок, архітектурних пам’ятників. Витоки народно-оркестрового виконавства на території сучасної України сягають далекої давнини. Фрески та історичні документи часів Київської Русі демонструють високий рівень музичної культури та наявність елементів оркестрової практики музикування. Україна також відзначається великою різноманітністю та тембровим багат ством народного музичного інструментарію. Більшість інструментальних про тотипів є результатом запозичень, що були освоєні, адаптовані і модернізовані українським народом. Слід зазначити, що в музичному інструментарії неможливе проведення будь-яких формальних міжнаціональних кордонів, але чим більша кількість музичного інструментарію знаходиться у загальнонаціональному про фесійно-мистецькому вжитку в державі, тим потенційно багатшою є музична культура народу. Оркестрове виконавство являє собою один з найефективніших засобів репро дукції творів музичного мистецтва. Його розвиток відображає історію культури людства, процесів формування художнього мислення, форм і засобів музичного виконавства. Оркестр народних інструментів, на відміну від симфонічного, за своїм інструментальним складом не є постійно – стабільним відносно інстру ментарію. Він формується за національними ознаками і комплектується музичними інструментами, які нація вважає частиною своєї духовної культури. Формування оркестру народних інструментів в Україні відбувається у 20-х рр. ХХ ст. і бере свій початок у надрах художньої самодіяльності. Оркестрове виконавство на удосконалених народних інструментах розвивалось у руслі культурно-освітньої спрямованості і за короткий проміжок часу еволюціонувало від аматорського до академічного рівня, збагатившись оригінальним репертуа ром, розвиненою мережею освітніх навчальних закладів, науково-методичною та виконавською літературою. Результатом такого історичного розвитку народ но-оркестрового виконавства в наш час є діяльність професійних оркестрів народних інструментів, оркестрових груп хорових та танцювальних колективів. Різновиди оркестру народних інструментів в Україні мають великі художньо виражальні можливості. Інструментальний склад забезпечує використання всього музичного діапазону та розподіл теситурних можливостей, самостій ність застосування оркестрових груп, різноманітну шкалу динамічних відтінків, технічну досконалість виконання.
Keywords: народні інструменти; оркестр; традиції музикування; еволюція; створення; модернізація; ансамблеві форми