Шкільне вивчення міфологічних структур літературних творів у контексті подієвого аналізу - Сидоренко, Юлія Олександрівна (My University, 2019)
Стаття присвячена вивченню міфологічних структур художнього твору в контексті подієвого аналізу на уроках української літератури у 9-11 класах загальноосвітньої школи. Описується загальна модель опрацювання сюжетного епізоду з міфологічною образністю. Подієвий шлях аналізу твору реалізується у поглибленому осмисленні ключових сюжетних епізодів, значна частина яких містить чітко представлені міфологічні структури. Їх вплив на розбудову сюжетної лінії твору актуалізує потребу в розробці спеціальної схеми аналізу відповідних фрагментів тексту. У статті аналізуються особливості вивчення міфологічної складової за розвитком сюжету, або ж за частинами зовнішньої композиції. Визначається мета та завдання роботи із сюжетним епізодом, наводяться конкретні приклади із літературних творів шкільної програми. Автор пропонує подієвий аналіз проводити для текстів, у яких міфологічні структури виступають як: окремі оповідні частини твору; як центральна образність важливих епізодів, подій, фрагментів тексту; як ключові міфологеми. У статті подається розроблена автором загальна схема аналізу сюжетного епізоду з міфологічною образністю. Теоретичний матеріал ілюструється поетапним опрацюванням міфу про античного титана Прометея у поемі Т. Шевченка «Кавказ», що введений в експозицію твору.
SCHOOL STUDY OF THE MYTHOLOGICAL STRUCTURES OF LITERARY WORKS IN THE CONTEXT OF SEQUENTIAL ANALYSIS
Keywords: міфологічні структури, подієвий аналіз, сюжетний епізод, композиція, навички літературного аналізу.