Лазар Баранович – видатний церковний і культурний діяч другої половини XVII ст. - Самойленко, Г. В. (My University, 2022)
Стаття побудована на широкому фактичному матеріалі XVII ст. із ураху-ванням наступних досліджень XІХ–XХ ст., що торкаються багатогранної діяльності одного із найпомітніших діячів православної церкви та культури України – Лазаря Барановича, архієпископа Чернігівського і Новгород-Сівер-ського. Автор статті виділяє в його діяльності у другій половині XVII ст. чотири основні напрямки. Перш за все, звернена увага на розкриття різно-манітної роботи архієпископа, пов’язаної з відновленням і відкриттям право-славних парафій та храмів після насадження й насилля єзуїтства та доміні-канства під час польської католицької окупації Чернігівщини, з відкриттям багатьох монастирів та побудовою церков, збереженням вітчизняного православ’я від московських зазіхань на підпорядкування собі українських єпархій. У зв’язку з цим намічається й другий напрямок, що пов’язаний з роз-витком хорового мистецтва. Третій та четвертий напрямки діяльності Лазаря Барановича причетні до відкриття навчальних закладів на Чернігів-щині, зокрема і заснованої ним слов’яно-латинської школи в Новгороді-Сіверському та створення в ньому друкарні, які були згодом перенесені до Чернігова. Із друкарством було пов’язане спрямування, що торкалося розвитку образотворчого, зокрема графічного, мистецтва, пошуків та залучення до нього видатних художників-графіків.
The paper is based on the wide factual material concerning the 17th c. with the consideration of the investigations of the 19–20th c. which study the multi – aspect activity of the Lazar Baranovych, the archbishop of Chernihiv and Novhorod–Siverskyi. The author distinguishes three main directions in his activity in the 2nd half of the 17th c. The first concerns the renewal and opening of orthodox parishes after Polish catholic occupation and oppression of Chernihiv land, the foundation of many orthodox monasteries and the fight against the intentions of Moscow Patriarchate to subdue Ukrainian eparchies. The second one deals with the development of the art of chorus singing. The third direction of L. Baranovych’s activity is the foundation of educational establishments in Chernihiv land, including Slavonic – Latin School in Novhorod–Siverskyi. The fourth direction lies in the foundation of a publishing house at the above – mentioned school, which was subsequently moved to Chernihiv. The foundation of the publishing house contributed to the development of graphic art and the involvement of many prominent artists of the time to decorating books published in Chernihiv land.
Keywords: Лазар Баранович; XVII століття; архітектура, школа; книжкова графіка; друкарство