История, не имеющая аналогов: время и его герои в романе-кино Б. Акунина "Батальон ангелов" - Тверитинова, Т. И. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
У статті розглядається відбиття подій літа 1917 року в романі-кіно Б. Акуніна "Батальйон янголів". Досліджується період форму-вання ударного жіночого батальйону смерті М. Л. Бочкарьової та участі в бою під Сморгонью на Західному фронті. З’ясовуються при-чини замовчування діяльності жіночого батальону в радянській історичній і філологічній науці. Історичний ревізіонізм, притаманний сучасному постмодерністському роману, внаслідок децентралізації та переоцінки цінностей звертає увагу на факти і проблеми, що опинилися на узбіччі історії. Це можна простежити в романі Б. Аку-ніна, коли разом із репрезентацією історії жіночого ударного батальйону він порушує гендерну проблематику з позиції минулого і теперішнього часу. Розглядається співвідношення двох часових пластів: часу приватного й історичного, кожний з яких висуває свого героя.
The article deals with the events of summer 1917 and their reflection in Akunin's Angel Battalion. The time of creation of Bochkareva's women battalion of death and its role in the battle of Smorgon on the Western Front is discussed. The reasons for suppression of evidence concerning the women battalion activity in Soviet historical and social studies are outlined. Historical revisionism is characteristic of contemporary postmodernist novel as a result of decentralization and revision of values. It draws attention to the facts and problems traditionally viewed as being outside the mainstream history. Such revisionism may be traced in Akunin's novel. Along with the story of women battalion of death, the author touches upon gender issues from the perspective of both past and present. Two time frames correlate, and a different hero is associated with either individual and historical time.
Keywords: Борис Акунін; роман-кіно; сучасний історичний роман; історичний ревізіонізм