ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ З АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ НА ПОЧАТКОВОМУ ЕТАПІ НАВЧАННЯ (З ДОСВІДУ НІЖИНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ МИКОЛИ ГОГОЛЯ) - Сливка, В. П.; Таран, О. М.; Тезікова, С. В. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
В статті проаналізовано практичний досвід кафедри германської філології та методики викладання іноземних мов Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя з організації та забезпечення навчального процесу з англійської мови на початковому етапі навчання студентів, що навчаються за освітньо професійною програмою Германські мови та літератури (переклад включно )- англійська та німецька мови першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціалізацією: 035.041 Германські мови та літератури (переклад включно), перша – англійська. Обгрунтовано необхідність проведених змін освітньо-про фесійної програми, які викликані потребами сьогодення та сприяють забезпе ченню конкурентоспроможності наших випускників та привабливості спеціаль ності для потенційних абітурієнтів. Описано основний освітній компонент, ОК 10 – Практика усного та писемного мовлення (основна іноземна мова – англій ська), що забезпечує напрацювання важливих загальних та фахових компетент ностей і уможливлює в подальшому вивчення теоретичних дисциплін зі спеціалі зації іноземною мовою. Зазначено організаційні форми навчання (заняття в малих групах та самостійна робота), при цьому самостійна робота розглядається не тільки як підготовка до навчальних занять, а і як виокремлене завдання, що оцінюється 10 балами у підсумковому оцінюванні у весняному семестрі. Також вказані методи навчання (загальні та спеціальні), оцінювання (формуюче та підсумкове) з розподілом балів за різні види навчальної діяльності у першому та другому семестрах. Детально описано зміст навчання за змістовими Модулями 1-7, підкресливши особливе значення змістового Модуля 1 (вступний фонетичний курс) у напрацюванні сталих фонетичних, базових граматичних та лексичних навичок і вмінь. Названо навчальні посібники, розроблені групою авторів з числа викладачів кафедри, для забезпечення ефективного навчального процесу з англійської мови на початковому етапі. В статті також названо виклики та проблеми, колективне обговорення та успішне вирішення яких сприятиме кращій професійній підготовці наших випускників.
Keywords: освітньо-професійна програма; перший (бакалаврський) рівень вищої освіти; англійська мова; освітній компонент; зміст, форми та методи навчання; професійні компетенції