ДЕЯКІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ - Падун, Н.О.; Стельмашенко, І, (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті розкриваються деякі особливості розвитку організаційної культури загальноосвітніх навчальних закладів. Дано визначення поняття "культура", "організаційна культура". Досліджено, що місією культури є задоволення як ду- ховних, так і матеріальних потреб людини. Шкільна культура є окремим випадком загальної культури, місією якої є задоволення потреб членів шкільного колективу – духовних, організаційних, потреби у згуртованості, у причетності до світового прогресу, до забезпечення добробуту держави тощо. Встанов- лено, що організаційна культура має дві форми прояву: статичну й динамічну. Досліджено, що статична форма організаційної культури розкриває її наявний рівень, який забезпечує її подальший розвиток, а динамічна форма виявляється в розвитку вміння реагувати на зміни, які відбуваються в навколишній дійсності. На основі літературних джерел виділено три основні групи підходів до форму- вання організаційної культури загальноосвітніх навчальних закладів. Проаналізовано вплив зовнішніх і внутрішніх чинників на процес формування, розвитку організаційної культури загальноосвітніх навчальних закладів. Дослі- джено принципи розвитку організаційної культури загальноосвітнього навчаль- ного закладу, зокрема: загальності, доступності, поваги до індивідуальної особистісної культури і загальношкільної культури; обґрунтованості, досяжно- сті основних цілей і цінностей організаційної культури.
Keywords: культура; організаційна культура; шкільна культура; розвиток