Культура української фахової мови. Види і жанри професійного спілкування - Старунова, А.Л. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті мова йде про те, що культура української фахової мови – це галузь мовознавства, що вивчає утвердження, кодифікацію норм на всіх мовних рівнях. Точність, логічність, змістовність і доречність мови про- фесіонала робить його мову висококультурною, бездоганною і зразковою. Володіння культурою мовлення – важлива умова успіху у фаховому зростанні. Видами і жанрами української мови є: ділова і звітня доповідь, промова, мітингова промова, ділова промова, ювілейна промова. Основними аспектами вияву культури фахового мовлення є нормативність, адекватність, естетичність, поліфункціональність. Дано практичні поради щодо підвищення особистої культури мовлення.
Keywords: мова професії; культура мовлення; мовні норми; кодифікація мовних норм