НАСТІЛЬНА ГРА-ПОДОРОЖ ЯК ІННОВАЦІЙНИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ ПРОЄКТ У МЕТОДИЦІ НАВЧАННЯ ІНТЕГРОВАНОГО КУРСУ «Я ДОСЛІДЖУЮ СВІТ» У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ - Гордієнко , Т. В.; Білоусова , Н. В.; Долматова , М. П. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Стаття присвячена обґрунтуванню педагогічного потенціалу настільної гриподорожі як інноваційного краєзнавчого проєкту в методиці навчання інтегрованого курсу «Я досліджую світ» у початковій школі. У роботі розглянуто теоретичні засади й практичні можливості використання дидактичних настільних ігор для формування змістових ліній природничої, громадянської, мовно-літературної, математичної та мистецько-технологічної освітніх галузей відповідно до вимог Державного стандарту початкової освіти. Показано, що гра-подорож забезпечує міжгалузеву інтеграцію, сприяє розвитку дослідницьких, соціальних, комунікативних, цифрових та творчих компетентностей учнів, а також підвищує їхню мотивацію до вивчення рідного краю. У статті описано методику розроблення дидактичної настільної гри, що включає визначення краєзнавчого змісту, структурування маршруту, створення ігрового поля, карток завдань і правил гри. Особливу увагу приділено діяльнісному та компетентнісному підходам, які реалізуються через інтерактивні завдання, картографічні елементи, пізнавальні ситуації та творчі міні-проєкти учнів. Охарактеризовано освітній ефект впровадження гри-подорожі у навчальний процес як інструмента розвитку локальної ідентичності, критичного мислення, умінь співпраці та самостійного пошуку інформації. Узагальнено досвід використання ігрових краєзнавчих проєктів у підготовці здобувачів ОПП Початкова освіта у межах вибіркової дисципліни «Основи краєзнавства в початковій школі» та окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язаних із удосконаленням інноваційних форм краєзнавчої освіти, цифровізацією навчального середовища і впровадженням STEAM-елементів у настільні освітні ігри.
Keywords: настільна гра-подорож; дидактична гра; краєзнавство; початкова школа; інтегрований курс «Я досліджую світ»; міжгалузева інтеграція; компетентнісний підхід; ігрові технології; локальна ідентичність; пізнавальна активність