Проблема культуроцентризму в романі Б. Акуніна "Алтин-толобас" - Тверітінова, Т. І (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2019)
У статті розглядається проблема культуроцентризму, що спостеріга- лась в Давній Русі за часів царя Олексія Михайловича між московитами та приїжджими іноземцями. Мета дослідження – простежити ідентичність однієї нації крізь призму культурних і моральних цінностей іншої на матеріалі роману "Алтин- толобас" Б. Акуніна. Досліджується специфіка російського життя допетровського періоду, що сприймається "ззовні і вгорі" і "на рівні очей" іноземцями. Розглядається поняття "російськість" як квінтесенція національної ідентичності, яке вміщує концепти "дім", "суспільність", "державність". Аналізується куль- турна опозиція Москва – Німецька слобода, де в протиставленні двох культур найбільш докладно простежується культуроцентризм як сприйняття своєї культури як єдиної цивілізованої.
Keywords: Б. Акунін; національна ідентичність; культуроцентризм; російська концептосфера