ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ КОНЦЕРТМЕЙСТЕРА У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ МИСТЕЦЬКОГО СПРЯМУВАННЯ - Павленко, О. М. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті комплексно проаналізовано особливості професійної діяльності кон цертмейстера у вищих закладах освіти мистецького спрямування. Уточнено зміст поняття «концертмейстер», розкрито його функціонально-професійну специфіку та окреслено відмінності між поняттями «концертмейстер» і «аком паніатор». Здійснено історичний екскурс становлення концертмейстерства від доби Ренесансу до початку ХІХ століття, що дозволило окреслити еволюцію вимог до виконавця, його ролі у процесі ансамблевої взаємодії та розвитку техніки акомпанементу. У статті обґрунтовано поліфункціональний характер діяльності сучасного концертмейстера, що поєднує психологічні, педагогічні, виконавські та творчо інтерпретаційні складові. Визначено, що у закладах вищої освіти мистецького спрямування концертмейстер виконує роль не лише піаніста-ансамбліста, а й партнера, наставника та фасилітатора творчого процесу здобувачів вищої освіти. Розкрито зміст професійних умінь, необхідних для успішної роботи фахівця: володіння навичками читання з листа, транспозиції, добору на слух, імпровізації, стилістично коректного фортепіанного супроводу, інтерпретацій ної взаємодії з вокалістами й інструменталістами. На основі аналізу професійної практики деталізовано чотириетапну структуру підготовчої роботи концертмейстера: первинне аналітичне ознайомлення з партитурою, технічне опрацювання фортепіанної партії, ансамблева взаємодія з солістом та репетиційно-виконавське узгодження художньої концепції. Кон цертне виконання постає як підсумок професійного опрацювання твору концерт мейстером і солістом та передбачає високохудожнє втілення авторського задуму. Наголошено на важливості партнерських взаємин між концертмейс тером і здобувачами вищої освіти, що забезпечують ефективність творчого процесу та якість сценічної реалізації музичного твору. Наприкінці статті визначено ключові компетентності сучасного концертмейс тера й окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язаних із вивченням механізмів творчої взаємодії концертмейстера зі здобувачами першого (бакалав рського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти.
Keywords: концертмейстер; акомпанемент; професійна підготовка; мистецька освіта; заклади вищої освіти; мистецтво; вокалісти; інструменталісти