К вопросу об исследовании эмотивности и эмотивной лексики - Клыпа, Н. И. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
У статті розглядається проблема визначення емотивності у психології, філософії та лінгвістиці. Аналізується тлумачення емо-ційної та емотивної лексики в лінгвістичній літературі, різні підходи до визначення її груп у складі лексики української та російської літературних мов. Звертається увага на взаємозв’язок категорій емоційності, експресивності, оцінності, образності; на виділення серед закріпленої словником російської мови лексики емоцій базових емотивних смислів (горе, любов, радість, злість, страх тощо).
The article deals with the problem of emotivity definition in Psychology, Philosophy and Linguistics. The interpretation of emotional and emotive lexis in linguistic literature, different approaches to the definition of its groups as components of the Ukrainian and Russian literary language have been analyzed. Attention is drawn to the relationship of categories of emotionality, expressiveness, evaluation, imagery; on the selection among the vocabulary of the Russian language of the lexicon of emotions of the basic emotive senses (grief, love, joy, anger, fear, etc.).
Keywords: емоції; емотивна лексика; лінгвістика емоцій; експресивність