«Служили вiйськово у рiзних походах i вели життя благородне... »: козацько-старшинський рiд Лисянських в icтopii України-Гетьманщини - Морозов, Олександр Сергійович (My University, 2022)
Стаття присвячена дослiдженmо генеалогiї роду видатного українського навколосвiтнього мореплавця та дослiдника Юрiя Лисянського (1773-1837). Архiвнi документи свiдчать, що рiд Лисянських належав до правобережної української шляхти, нащадки якого переселилися на територiю України-Гетьманщини у другiй половинi ХVІІ ст. та займали адмiнiстративнi посади в цивiльнiй та вiйськовiй структурi Нiжинського, Прилуцького та Чернiгiвського полкiв. Ключовi слова: генеалогiя, родовiд, козацька старшина, Нiжинський козацький полк, Чернiгiвський козацький полк, навколосвiтнiй мандрiвник Юрiй Лисянський.
Keywords: Ніжин; Ніжинський козацький полк; Гетьманщина; Юрій Лисянський; Родовід; Козацька старшина; навколосвітній мореплавець; генеалогiя; Чернiгiвський козацький полк